Vrtlarov Vrt

19.04.2008., subota

Zaštita od puževa

Sigurno vam se puno puta dogodilo,da je vaše biljke oštetio puž.Ta mala,spora ali i proždrljiva stvorenja možete otjerati na par vrlo jednostavnih načina.

#1: Puževi vole pivo.Kao i mnoge vrtne štetočine imaju izvanredno razvijen njuh koji sljede.Puža balavca,a i običnog vrtnog puža,namamite u pivsku klopku.U blizini biljaka koje želite zaštititi,ukopajte praznu limenku u razini tla.Napunite je mješavinom od pola šalice piva,šalice vode i žličice smeđeg šećera.Puževe će privući miris piva u kojem će se utopiti.Puž balavac ne bira što će jesti jer je proždrljiv i teže ga se riješiti nego običnog puža.

#2: Oko nježnih biljaka postavite komade kore grejpa unutarnjom stranom prema tlu.Puževi će se skupljati pod korom odakle ih onda možete skupiti i premjestiti na neko drugo mjesto,daleko od vašeg vrta.

#3: Oko biljke pospite piljevinu kao prepreku,jer puž balavac ne voli puzati preko piljevine.

#4: Puževi neće puzati preko drobljenih ljuski jajeta,taloga kave,oštrog pijeska ili mrvljenog kamena pa stoga pospite takve materijale oko biljaka koje želite zaštititi.Pokušajte i s pepelom od ogrjevnog drva(ne stavljajte pepeo ugljena ili antracita jer sadrže štetne tvari koje uništavaju biljke i zagađuju tlo).Za razliku od ugljena,pepeo drva sadrži dosta kalija,kao i elemenata u tragovima,neophodnih za rast vaših biljaka.

#5: Ako su biljke koje bi puževi rado pojeli u posudama,premažite rubove posude naftom ili petrolejom.Puževi se nikad neće moći popeti u posudu.

Image and video hosting by TinyPic
Puž balavac.
Image and video hosting by TinyPic
Vrtni puž.
- 14:28 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  travanj, 2008  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Travanj 2008 (8)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi

Biljke

Savjeti za vrtlare.